×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van aannemers

Heb je plannen voor een betonkelder? En zou je graag weten hoeveel dit zou kosten? We raden je aan om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Hierdoor kan je prijzen vergelijken, en krijg je een idee van de totale kostprijs. Bovendien kan je advies krijgen van diverse specialisten.

Alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

beton-werken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Welke soorten betonkelders zijn er? Wat zijn hun voordelen?

Voor veel mensen is een kelder in huis echt onmisbaar geworden. Het is een ruimte die je op verschillende manieren kan benutten. Heel wat mensen gebruiken de kelder als opslagruimte of ondergrondse garage, maar het is ook perfect mogelijk om er een hobbykamer of speelkamer van te maken.

Om een kelder te maken, heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. De meestgekozen oplossingen zijn echter een gemetselde kelder, een kelder van gewapend beton of een kelder in prefab beton.

In dit artikel gaan we dieper in op betonkelders. Welke soorten betonkelders zijn er? En wat zijn de verschillen tussen deze soorten betonkelders?

In dit artikel:

Gemetselde kelder vs betonkelder

Wat kelders betreft kan je dus kiezen uit verschillende uitvoeringen. De gemetselde kelder en de betonnen kelder zijn echter het meest populair. Toch zijn er een aantal redenen waarom een betonkelder het interessantst is.

Vooral op vlak van waterdichting heeft een betonkelder een groot voordeel. Eens de betonkelder is opgebouwd, hoef je in principe geen afwerking meer te voorzien. Wat dat betreft heeft een betonkelder een streepje voor op een gemetselde kelder, waar soms nog een gecementeerde afwerkingslaag aangebracht dient te worden.

Ook de vloerplaat hoeft niet verder afgewerkt te worden bij een betonkelder. Je kan er eventueel nog voor kiezen om een gevlinderde betonvloer aan te leggen. Dit zorgt voor een heel glad en egaal resultaat.

betonkelder © Shutterstock - Een betonkelder in aanbouw

Betonkelders in gewapend beton

Als eerste optie kan je kiezen voor een kelder in gewapend beton. Bij deze methode wordt het beton ter plekke op de werf gestort. Het beton wordt gestort in een speciale bekisting, waardoor je de vorm kan opbouwen die je zelf wil. Door het beton ter plekke te storten, krijg je een mooi geheel van waterdichte en gladde wanden, die perfect bestand zijn tegen vocht van buitenaf.

Het storten van het beton is niet iets dat je zelf kan doen. Hier is heel veel vakmanschap en expertise voor nodig. Doe dus steeds een beroep op een specialist om je kelder in gewapend beton op te bouwen.

Kelders in gewapend beton zijn interessanter als je een grote oppervlakte voor ogen hebt.

Een kelder van gewapend beton is vaak vrij duur, al hangt het ook af van de oppervlakte van je kelder. Het opbouwen van de bekisting is even duur voor kleine kelders als voor grote kelders. Dit betekent ook dat dit soort kelders relatief gezien goedkoper worden naarmate ze groter zijn. Kelders in gewapend beton zijn dus interessanter als je een grote oppervlakte voor ogen hebt.

Wanneer kiezen voor dit soort kelders? Vooral in situaties waarbij je kelder last zou kunnen krijgen van slechte ondergrond of hoog grondwater. Insijpelend grondwater is immers vaak een probleem bij oude gemetselde keldermuren die poreus zijn geworden. Het grondwater zorgt dan voor veel vochtproblemen in de kelder. Door te kiezen voor een kelder in gewapend beton vermijd je dit soort vochtproblemen in de toekomst, aangezien de wanden hier waterdicht zijn.

Wapeningsijzers vs staalvezelbeton

Voor de opbouw van je kelder kan je kiezen uit twee soorten gewapend beton. De meest traditionele soort is de methode waarbij men gebruik maakt van wapeningsijzers.

Het alternatief voor beton met wapeningsijzers is staalvezelbeton. Bij deze methode wordt het beton gemengd met staalvezels.

Al bij al zijn er niet zoveel verschillen tussen de twee soorten beton. Zo is er nauwelijks een verschil naar kwaliteit toe. Qua prijs is staalvezelbeton iets duurder op vlak van aankoop. Wel verloopt de opbouw met staalvezelbeton iets vlotter, waardoor je minder betaalt voor manuren. Ook de uiteindelijke kostprijs zal dus min of meer gelijk blijven.

betonkelder © Shutterstock - Indien correct aangelegd, heb je met een betonkelder een vochtvrije kelder met een lange levensduur.

Prefab betonkelders

Als alternatief voor een kelder in gewapend beton kan je ook kiezen voor een kelder in prefab beton. Hierbij wordt de kelder in de fabriek aangemaakt, en vervolgens kant-en-klaar naar de werf gebracht. De plaatsing van de kelder verloopt veel vlotter dan bij de betonkelder in gewapend beton, waardoor een prefab kelder doorgaans veel goedkoper is. Vaak wordt er gekozen voor een prefab kelder indien men een kleinere kelder wil die kan dienen als waterdichte stockageruimte.

Ondanks het aantrekkelijke prijskaartje en de snelle plaatsing zijn er ook wel wat nadelen verbonden aan dit type kelder. Zo zijn de afmetingen van prefab kelders vaak vrij beperkt. Ze kunnen niet dienen als fundering voor je woning. Bovendien moeten de verschillende onderdelen ook vervoerd kunnen worden van de fabriek naar de plek waar ze geplaatst moeten worden.

Ook zijn prefab betonkelders minder bestand tegen insijpelend grondwater dan de kelders in gewapend beton. Zo kan het wel eens gebeuren dat er grondwater via de muren naar binnen sijpelt. Net omwille van het risico op vochtproblemen moet de top van de kelder boven het maaiveld uitkomen. Hierdoor verminder je het risico op vochtproblemen in de toekomst.

betonkelder © Shutterstock - Een betonkelder in aanbouw

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van aannemers

Heb je plannen voor een betonkelder? En zou je graag weten hoeveel dit zou kosten? We raden je aan om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Hierdoor kan je prijzen vergelijken, en krijg je een idee van de totale kostprijs. Bovendien kan je advies krijgen van diverse specialisten.

Alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


betonwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vloer in polybeton? Ontdek de voordelen
Welke soorten betonkelders zijn er?
Offertes voor betonwerken