Betonvloeren hebben door hun industriële uitstraling lange tijd een saai imago gehad. Maar de laatste jaren is dit imago helemaal veranderd. Betonvloeren worden nu beschouwd als strak en modern. Bovendien hebben veel mensen de vele voordelen van betonvloeren ontdekt.
Welke voordelen en nadelen hebben betonvloeren? Welke soorten betonvloeren zijn er? En waar worden ze vaak gelegd?
Betonvloeren danken hun stijgende populariteit aan de vele voordelen. Maar zijn er ook minpunten aan betonvloeren? Dit is een overzicht van de voornaamste voordelen en nadelen van betonvloeren.
+ Betonvloeren worden tegenwoordig in heel wat nieuwbouwwoningen aangebracht, omwille van hun strakke en moderne looks. Door de betonvloer te polijsten krijgt de vloer bovendien een mooie, bijna glanzende look.
+ De strakke look wordt mede in de verf gezet door de naadloze afwerking van de vloer. Een betonvloer vormt één groot geheel zonder onderbrekingen. Hierdoor krijgt de betonvloer naast een strakke, ook een minimalistische uitstraling. De naadloze afwerking is vooral interessant bij buitentoepassingen, zoals terrassen of opritten, omdat onkruid geen kans krijgt om tussen de naden door te groeien. Iets wat bij tegels of klinkers wel vaak een probleem is.
+ Een betonvloer heeft standaard geen naden, maar het is wel mogelijk om naden te maken. Dat kan door de naden in de betonvloer te slijpen. Hierdoor lijkt het alsof je toch een tegelvloer hebt liggen. Je hebt bovendien de vrijheid om zelf de grootte van je 'tegels' te kiezen.
+ Betonvloeren hebben ook als voordeel dat ze heel onderhoudsvriendelijk zijn. Dat komt voornamelijk door het gebrek aan voegen. Dit zijn bij uitstek de plaatsen waar vuilresten of etensresten achterblijven. Door het gebrek aan voegen wordt de vloer veel hygiënischer, en kan het makkelijker gereinigd worden.
+ Een betonvloer wordt gegoten. Dit is een veel snellere plaatsingsmethode dan bv. een tegenvloer. Door de snellere plaatsingstijd blijven ook de plaatsingskosten beperkt.
+ Bij het leggen van een betonvloer moet je voorafgaand geen dekvloer leggen. Hierdoor blijft de opbouwhoogte van je vloer beperkt. En het zal het leggen van je vloer ook versnellen.
+ Een betonvloer is geschikt voor zowel industriële als particuliere toepassingen. Vroeger hadden ze voornamelijk een industrieel karakter. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker opduiken in vooral moderne woningen.
+ De tijd dat betonvloeren enkel in het grijs te verkrijgen waren, ligt al een tijdje achter ons. Door tijdens het productieproces kleurpigment toe te voegen aan het mengsel, kan je beton verkrijgen in vele verschillende kleuren.
In tegenstelling tot andere soorten vloeren is een betonvloer redelijk permanent. Wil je later van vloer veranderen, dan kunnen de kosten hiervoor soms hoog oplopen.
Onder invloed van temperatuurverschillen kan een betonvloer soms gaan 'werken'. Het gaat dan uitzetten of inkrimpen, waardoor barsten en scheuren kunnen ontstaan. Om dit te vermijden is het noodzakelijk om op regelmatige afstand uitzetvoegen aan te brengen.
Een betonvloer kan dof worden op plaatsen waar het vaak belopen wordt. Het verliest op die plaatsen dan z'n glanzende effect. Er zijn echter producten op de markt waarmee je de glans terug in je betonvloer krijgt.
Een betonvloer is te leggen in verschillende uitvoeringen. Grofweg kan je een opdeling maken tussen twee soorten betonvloer. Enerzijds kan je kiezen voor een gevlinderde betonvloer, anderzijds voor een vloer van printbeton.
Een gevlinderde betonvloer is een betonvloer met een naadloze afwerking. Kenmerkend voor dit type betonvloer is dat het na het gieten van het beton ook nog eens gevlinderd wordt met een speciale vlindermachine. Hierdoor krijgt de betonvloer een strakke en glanzende look.
Een gevlinderde betonvloer heeft een minimale opbouwhoogte van 7cm. In een eerste fase wordt een betonlaag gegoten. Daarna zal men een toplaag aanbrengen, die glad en egaal wordt afgewerkt met een vlindermachine.
Een vloer van gevlinderd beton heeft een naadloze afwerking, maar het is wel mogelijk om voegen te slijpen in de vloer. Hierdoor geef je je vloer het uitzicht van een tegelvloer. Je kan daarbij zelf de afmetingen van je 'tegels' bepalen. Hoe groter de tegels, hoe moderner de look. Voegen slijpen is niet enkel om esthetische redenen interessant, maar ook om functionele redenen. Het helpt namelijk om barsten en scheuren te voorkomen.
Een gevlinderde betonvloer heeft als voordelen dat het heel makkelijk te onderhouden is, en dat het beschikbaar is in verschillende kleuren. De naadloze afwerking is vooral interessant voor buitentoepassingen. Zo kunnen mossen en algen niet tussen de voegen door groeien.
Meer weten over gevlinderde betonvloeren? Ontdek hun voordelen en nadelen!
Een tweede soort betonvloer is de printbeton vloer. Printbeton is een type betonvloer waarbij een print wordt aangebracht. Meestal kiest men voor een imitatielook van bv. hout, klinkers, kasseien of natuursteen. Met printbeton combineer je dus de looks van het materiaal dat je imiteert met de vele voordelen die een betonvloer te bieden heeft. Bovendien is een vloer in printbeton veel goedkoper dan een vloer in het materiaal dat je imiteert.
Met printbeton heb je bovendien heel veel esthetische mogelijkheden. Zo is een printbeton vloer beschikbaar in oneindig veel kleuren, en kan je bv. ook zelf je eigen print aanleveren.
Net zoals bij een gevlinderde betonvloer begint men bij een printbeton vloer met een onderste betonlaag te gieten. Deze onderste betonlaag wordt in een bekisting gegoten, en laat men vervolgens drogen. Eens opgedroogd, brengt men er een mal op aan met de print naar keuze. De print zal vervolgens op de vloer worden afgebeeld.
Net zoals een gevlinderde betonvloer heeft ook printbeton enorm veel voordelen. Zo is printbeton esthetisch gezien natuurlijk iets aantrekkelijker dan een gewone betonvloer. Daarnaast is het ook vrij goedkoop. Een printbeton vloer is goedkoper alternatief voor een vloer uit hout, natuursteen of klinkers en kasseien.
Printbeton is ook heel stevig en onderhoudsvriendelijk. Je hebt geen last van onkruid. Het is makkelijk schoon te maken, en je hebt ook helemaal geen last van verzakkingen. Bovendien haal je, dankzij de stevigheid van beton, een levensduur van wel 20 jaar.
Door de stevigheid van beton heb je met een betonvoer heel wat toepassingsmogelijkheden. De tijd dat je een betonvloer enkel zag in fabrieken of magazijnen ligt al lang achter ons. Tegenwoordig vind je betonvloeren ook terug in vele privéwoningen. Betonvloeren hebben namelijk een modern en strak karakter, wat uitstekend past in nieuwbouwwoningen of lofts.
Beton is ook heel weersbestendig. Betonvloeren kunnen dan ook zowel binnen als buiten gelegd worden. Je ziet steeds meer dat terrassen en opritten in beton worden aangelegd. Omdat ze naadloos zijn, heb je helemaal geen last van onkruid of mossen, waardoor je veel minder tijd spendeert aan onderhoud.
Betonvloeren zijn ook één van de weinige type vloeren die je van binnen naar buiten kan doortrekken. Bij moderne woningen zie je vaak dat er in de woonkamer een betonvloer is aangelegd, en dat deze betonvloer meteen wordt doorgetrokken naar het terras. In dat geval krijg je een hele open ruimte, en trek je het terras als het ware naar binnen.
De prijs voor het aanleggen van een betonvloer hangt uiteraard af van de totale oppervlakte van je vloer. Wel is het zo dat grotere oppervlaktes relatief snel gelegd kunnen worden, aangezien beton gegoten wordt in een bekisting. De prijs per vierkante meter zal dus zakken naarmate je een grotere oppervlakte laat aanleggen.
Een gevlinderde betonvloer is over het algemeen goedkoper dan een printbetonvloer.
Daarnaast zal de prijs ook afhangen van je keuze tussen een gevlinderde betonvloer en een printbeton vloer. Een gevlinderde betonvloer is over het algemeen goedkoper dan een printbetonvloer.
Ook andere zaken spelen een rol, zoals de gewenste kleur of print, de moeilijkheidsgraad, de locatie en de dikte van de vloer.
Voor een gevlinderde betonvloer zal de prijs schommelen tussen de 40 en de 60 euro per m². Kies je voor printbeton, hou dan rekening met een prijs die schommelt tussen de 70 en de 100 euro per m².
Je keuze gemaakt voor het leggen van een betonvloer? Proficiat! Maar hoeveel zou het leggen van een betonvloer voor jou kosten? We raden je aan om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Bovendien ontvang je extra advies van echte vakmannen.
Geen goede offerte ontvangen? Niet erg! Alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!