Indien je tegels wil laten leggen, bijvoorbeeld voor op een terras, dan kan je als consument kiezen uit verschillende materialen. Zo kan je kiezen voor duurdere materialen, zoals keramiek en natuursteen. Maar wie graag een goedkoper alternatief wil, die kan kiezen voor betontegels.
Betontegels hebben een misschien wat saaier imago dan de keramische tegels of de natuursteen tegels, maar dit is onterecht. Ook met betontegels kan je een modern ogend terras maken, die de uitstraling van je tuin omhoog duwt.
Welke soorten betontegels zijn er? Wat zijn de voordelen en nadelen van betontegels? En hoeveel kosten ze?
Wie kiest voor een terras met betontegels, die kan kiezen uit verschillende soorten tegels. Dit is een overzicht van de soorten betontegels.
Standaard betontegels zijn bij ons vooral bekend als de klassieke stoeptegels. Ze hebben een vrij klein formaat, en zijn vooral interessant omdat ze zeer slipvast zijn. Oliën en vetten dringen namelijk makkelijk in de tegels door, waardoor ze niet op de oppervlakte blijven liggen. Net omwille van hun slipvastheid worden ze vooral gebruikt voor bestratingstoepassingen. Ook op parkings zijn betontegels vaak te vinden.
Standaard betontegels zijn te verkrijgen met een open of een gesloten structuur, en ze zijn ook in verschillende tinten te vinden. Ook qua formaten is er vrij veel keuze. De kleinere formaten worden vaak gebruikt voor bestratingswerken. Voor terrassen en opritten worden vaker grotere formaten gekozen, bijvoorbeeld tegels van 80 op 80 cm. Deze hebben een veel modernere uitstraling.
Standaard betontegels hebben als nadeel dat ze vrij snel vocht en vuil opnemen. Hierdoor raken ze heel snel vervuild. Om betontegels beter te beschermen tegen vuil, algen en mossen, wordt ze vaak behandeld met een coating. Deze beschermende toplaag zorgt ervoor dat bv. algen en mossen zich minder goed kunnen hechten op de tegels, en dat vuil minder snel in de tegels kan dringen. Hierdoor kan je je tegels makkelijker proper houden. Zeker voor terrassen zijn betontegels met een beschermende coating aan te raden.
Grindbetontegels zijn tegels op basis van een mengsel van beton en grind. Het is een type tegel die al vele jaren heel populair is, en vooral als bestrating of als terrastegel wordt gebruikt in vooral landelijke en klassieke toepassingen.
Omwille van het grind dat in de tegel wordt verwerkt, zijn deze tegels heel slipvast. Andere voordelen van dit type tegel zijn hun betaalbare prijs en hun vrij grote variëteit aan kleuren.
Tot slot kan je ook kiezen voor een terras in gevlinderd beton. In dit geval gaat het niet om tegels, maar wel om een naadloze vloer van gestort beton. Wel is het mogelijk om voegen te slijpen in deze betonvloer, waardoor je de looks krijgt van een tegelvloer. Deze werkwijze heeft als voordeel dat je zelf kan bepalen hoe groot de ‘tegels’ zijn. Zo kan je zelf kiezen voor een groot formaat, aangezien dit een moderne look heeft.
Een gestorte betonvloer die gepolijst wordt heeft bovendien een mooie glanzende look, die heel stijlvol overkomt. In vele gevallen heeft een polierde betonvloer veel weg van een natuurstenen vloer. Vaak wordt dit soort vloeren dan ook toegepast bij moderne terrassen.
Meer weten over gevlinderde betonvloeren? Ontdek hun voordelen en nadelen!
Betontegels gebruiken voor je terras biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals keramiek of natuursteen. Dit is een lijst van de voornaamste voordelen en nadelen.
+ In vergelijking met keramische tegels of tegels in natuursteen zijn betontegels relatief goedkoop. Het feit dat ze een goedkoper alternatief zijn voor keramische tegels of natuursteen tegels is vaak dé reden om te kiezen voor betontegels.
+ Betontegels zijn heel stevig. Getuige hiervan is het feit dat ze vaak worden gebruikt voor bestrating of parkings. Ze zijn dan ook uitstekend geschikt voor een brede waaier aan toepassingen, zoals terrassen of opritten.
+ Mits een goed onderhoud zijn betontegels heel slijtvast. Ze hebben een lange levensduur.
+ Betontegels zijn over het algemeen ook heel vorstbestedig.
+ Terrassen in gepolierd beton hebben als bijkomend voordeel dat ze geen voegen hebben, waardoor er geen onkruid kan groeien tussen de tegels door.
Betontegels nemen van nature sneller vuil en vocht op dan keramische tegels of natuursteen. Om ze hiertegen beter te beschermen, moeten ze steeds voorzien worden van een beschermende coating.
Ook oliën en vetten kunnen makkelijk in de betontegels intrekken. Dit soort vlekken kan je niet zomaar uit de tegels verwijderen. Ze zullen er moeten uitslijten.
Indien betontegels geen beschermende coatinglaag hebben, dan zijn ze niet zo kleurvast als keramische tegels of tegels in natuursteen.
Gepolierde betonvloeren hebben als bijkomend nadeel dat ze vrij glad kunnen worden. Zeker indien ze geen antisliplaag hebben gekregen, kunnen ze na regenval erg slipperig zijn.
Bij het onderhouden van betontegels moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is het belangrijk om regelmatig dode bladeren van je betontegels te verwijderen. In deze bladeren zitten namelijk bepaalde zuren, die voor vlekken kunnen zorgen op je tegels.
Ook bij het reinigen van je betontegels zijn er bepaalde aandachtspunten. Zo gebruik je bij het nat reinigen best geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals anti-kal of chloor. Je kiest beter voor een neutraal reinigingsmiddel. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de beschermende toplaag van je tegels beschadigen.
Betontegels kan je om dezelfde reden ook beter niet reinigen met een hogedrukreiniger. Ook hiermee kan je immers de beschermende toplaag beschadigen. Een beter alternatief is om hiervoor een speciale terrasreiniger te gebruiken.
In de winter moet je dan weer opletten met dooizout. Beton kan immers beschadigd raken door de zoutkristallen. Hierdoor is het beter om geen dooizout te gebruiken.
We haalden al aan dat betontegels over het algemeen goedkoper zijn dan keramische tegels of tegels in natuursteen. Maar wat is juist de prijs van betontegels?
De kostprijs hangt voornamelijk af van het type betontegel dat je kiest, en de totale oppervlakte van je terras. Voor het leggen van een terras met betontegels schommelt de prijs doorgaans tussen de 50 en de 90 euro per m² (excl. BTW). Kies je voor een duurdere variant van betontegels, dan kan de prijs oplopen tot zo’n 150 euro per m² (excl. BTW).
Hoe groter de oppervlakte, hoe interessanter het wordt om te kiezen voor een gepolierde betonvloer.
Hoe groter de oppervlakte van je terras, hoe interessanter het wordt om te kiezen voor een terras in gepolierde beton. De prijs voor een terras in gepolierde beton wordt namelijk goedkoper naarmate je terras groter is. Dat komt vooral omdat het dan duurder wordt om een terras handmatig tegel per tegel te leggen.
Grotere formaten van betontegels kunnen relatief zwaar zijn. Voor het plaatsen van grote formaten heb je bijkomend materiaal nodig, zoals een kraan. Hou er rekening mee dat dit bijkomende kosten met zich meebrengt.
Gekozen voor betontegels voor het aanleggen van een terras, een oprit of een andere toepassing? Een goede keuze! Benieuwd naar de totale prijs voor je project? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers, en hun prijzen te vergelijken. Zo ben je zeker dat je niet teveel betaalt voor de werken.
Alle offertes zijn 100% gratis en zonder aankoopverplichting!